top of page
1807007281.png

GÖZ
TANSİYONU

Glokom nedir?

Glokomu olan kişilerde ne gibi şikayetler olur?

Erken tanı neden önemlidir?

Göz tansiyonu kaçın üzerinde olduğunda glokom tanısı konur?

Göz tansiyonu 20'nin üzerinde olan herkes glokom tanısı alır mı?

Glokom neden olur?

Glokomu etkileyen faktörler nelerdir?

Göz tansiyonu hastalarında kornea kalınlığı neden ölçülür?

Göz tansiyonu tedavisi neden önemli?

Glokom tanısı nasıl konulur?

Glokom tedavisi nasıl yapılır?

Glokom körlüğe sebep olan nedenlerin başında gelir. Hastalığın ortaya çıktığı her 20 kişiden birinde kalıcı görme kaybına ve körlüğe sebep olur. Erken tanı sayesinde görme kayıpları engellenebilir.

1 - İlaç Tedavisi

Glokomun tedavisinde hastalara öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde, göz içi basıncını düşürmeye yarayan birçok damla kullanır. Uygulanan damlalar ile göz içi tansiyonunun düşürülmesi sağlanamaz ise; doktorlarımızın uygun gördüğü ilave damlalar tedavi sürecine dahil edilmektedir.

 

Kullanılan damlaların; her gün doktorlarımızın belirtmiş olduğu aralıklar ile ömür boyu kullanılması gerekir. Göz tansiyonunun düşürülmesi için ağızdan alınan tablet şeklinde ilaçlar da kullanılabilmektedir.

 

Ancak bu tabletler göz içi basıncını kısa süreli olarak düşürmeye yardımcı olan ve birkaç gün süreyle kullanılan ilaçlardır.

Göz içi sıvısının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir. Yükselen göz içi basıncı da göz siniri hücrelerine zarar verir.

Göz tansiyonu , göz içi basıncının yükselmesi sonucu görme sinirinde hasar oluşturarak görme alanı kaybına neden olan bir hastalıktır. Göz tansiyonunun tıbbi ismi Glokom'dur.

Glokom sinsi bir hastalıktır, çok şikayet yapmadan yavaş yavaş ilerler. Genellikle ileri dönemlere kadar bir belirti vermeyebilir. Farkına varılmaz ve tedavi edilmezse kalıcı olarak körlüğe neden olabilir. Erken tanı çok önemlidir.

Nadiren bazı şikayetlere neden olabilir. Bunlar:

  • Baş ağrısı

  • Göz ağrısı

  • Zaman zaman bulanık görme

  • Işıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi

1610215342.png

Bu değer kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak genel olarak göz içi basıncının 20 mm civarı ve üzerinde ölçülen kişilerde glokom düşünülmektedir.

Göz tansiyonunun yüksek bulunması glokom teşhisi için yeterli değildir. Yapılan testler göz siniri hasarı saptanan kişilere glokom tanısı konur.

 

Göz tansiyonu normalden yüksek olan ancak göz sinirinde hasar mevcut değilse bu hastalara glokom tanısı konmaz ve ilaç başlanmaz. Bu duruma oküler hipertansiyon denir.

327062303.png
  • Ailedeki kişilerde glokom hastalığı olması

  • İleri yaş

  • Sigara

  • Miyopi

  • Şeker hastalığı

  • Göz yaralanması

  • Uzun süreli kortizon tedavisi

  • Aşırı hipermetrop ve aşırı miyop

  • Yüksek tansiyonlu kişiler

Kornea kalınlık ölçümü göz tansiyonu tanısında mutlaka yapılması gereken bir tetkiktir. Normal gözlerde kornea yaklaşık 520-550 mikron arasındadır.

Kornea kalınlığı normalden kalın ise göz içi basıncı aletler tarafından yüksek ölçülmektedir. Kalın korneası bulunan kişilerde göz içi basıncı yüksek ölçüldüğünden yanlışlıkla glokom tanısı konulabilmektedir.

Glokom hastalarında yapılan tedaviyle görme kaybı yavaşlatılır ve durdurur. Ancak daha önceden oluşmuş

göz siniri hasarı geri dönmez.

Aplanasyon tonometre, pnömotonometre, bilgisayarlı görme alanı, pakimetri, optik sinir tomografisi (OCT) gibi cihazlarla glokom hastalığının tanısı erken dönemde konmakta,

medikal ve cerrahi tedavisi uygulanmaktadır.

2 - Lazer ve Cerrahi Tedavi

Glokom problemi olan hastaya uygulanan ilaç tedavisine rağmen hastanın göz tansiyonunda düşme gerçekleşmemiş ise, uygulanacak olan tedavi yöntemi ameliyattır.

 

Glokom ameliyatında gerçekleştirilen işlem; göz içi basıncının artmasına yol açan ve göz dışına çıkmakta zorlanan göz içi sıvısının çıkışının kolaylaştırılmasıdır. Ameliyat erişkin hastalarda lokal anestezi, çocuk ve bebek hastalarda ise genel anestezi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir.

 

Glokom tedavisinde çeşitli ameliyat yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak uygulananı ise “Trabekülektomi” dir. Ameliyat sonrası hasta hastanede yatmadan taburcu olabilmektedir. İyileşmeyen bazı glokom türlerinde, standart ameliyat yöntemleri ile sonuç alınamamaktadır. Bu durumda “valf” adı verilen göz tüpleri göze yerleştirilerek göz içi basıncı düşürülmeye çalışılır.

bottom of page