top of page
633394031.png

ŞAŞILIK

Şaşılık (Gözlerde kayma) nedir?

Şaşılık sürekli mi olur?

Şaşılığın belirtileri nelerdir?

Şaşılık nedenleri nelerdir?

Şaşılık’ın teşhisi nasıl konur?

Yalancı şaşılık nedir?

Şaşılık tedavi yöntemleri nelerdir?

Şaşılık, gözlerin birbirine paralelliğinin bozulması ve farklı yönlere bakmasıdır. Gözleri kontrol eden kasların dengesinin bozulması sonucu kayma oluşur.

 

Gözlerden biri karşıya doğru düz bakarken diğer göz ise yukarı, aşağı veya dışa doğru kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de görülebilir. Toplumda %2-4 oranında şaşılık görülmektedir.

Kayma sürekli olarak devam edebileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilmektedir.

Şaşılığın belirtileri;

  • Gözde paralelliğin bozulması,

  • Bir gözü ışıklı ortamlarda kısma,

  • Çift görme,

  • Üç boyutlu görüntünün kaybolması,

  • Baş veya yüzün bir yana dönük olması,

  • Gözlerde sulanma ve ağrı,

  • Baş ağrısıdır.

  • Ailede şaşılık olanlarda,

  • Hamilelik sırasında hastalık geçiren annenin çocuğunda,

  • Erken doğumlarda,

  • Gözün şiddetli darbe alması durumunda,

  • Yüksek ateşli hastalık geçirenlerde şaşılık görülme ihtimali artmaktadır.

  • Ani başlayan şaşılık, beyinde kitlenin habercisi olabilir.

  • İleri yaşlarda diyabet veya hipertansiyon gibi bazı hastalıklar şaşılığa neden olabilir.

Şaşılık teşhisi detaylı göz muayene sırasında konulur. Şaşılık tedavisinde erken teşhis, etkili tedavi için önemlidir. Bazen şaşılık mitarı az olduğunda aile tarafından farkedilmeyebilir. Bu çocuklarda tanı da geç konulursa göz tembelliğine bağlı kalıcı görme kaybı gelişebilir.

Geç kalmamak için hiçbir şikayeti olmasada her çocuk mutlaka 6 aylıkken ilk göz muayenesinden geçmelidir. Daha sonra da belirli aralıklarla takip edilmelidir.

Dışarıdan bakıldığında çocukta kayma varmış izlenimi veren aslında gözlerin birbirine paralel olduğu durumdur. Yalancı şaşılık hastalarında gerçek kayma yoktur ancak şaşılık varmış gibi görülür. Bebeklerde sık görülür.

 

Bebeklerin genellikle burun kökü basıktır ve bu durum özellikle yana bakışlarda içe kayıyormuş izlenimi verebilir. Yüz asimetrisi olan kişilerde de yalancı kayma olabilir. Bebeklerin göz kaslarının gelişimi 1 yaşa kadar devam ettiği için zaman zaman gözler kayabilir. Yalancı kaymalarda herhangi bir tedavi uygulanmaz. 

Ortoptik Egzersiz: Ortoptik yöntem ile derinlemesine görme sağlanarak tembel göz çalıştırılır ve böylece görme yetisi sağlanmış olur. Üç boyutlu görme arttırılır.

Cerrahi Tedavi: Gözlüğe rağmen kayma devam eden hastalarda cerrahi gerekebilir. Şaşılık cerrahisi anestezi altında yapılır. Cerrahi sırasında gözün etrafındaki kasların yeri değiştirilerek göz normal pozisyonuna getirilir. Bu sayede hem kayma düzelir hem de estetik açıdan iyi bir görünüm elde edilir.

Yetişkinlerde ortaya çıkan şaşılıklarda kayma ve çift görme şikayetlerinde prizmatik camlar kullanılabilir. Göz kaslarına botoks enjeksiyonu veya şaşılık cerrahisi yapılabilir.

Gözlük kullanımı: Kırma kusuruna bağlı olan şaşılıklarda öncelikle kırma kusuru gözlükle düzeltilmelidir. Bunun için sferik ,silindirik veya prizmatik camlar kullanılır. 2-3 yaş arası

ortaya çıkan kaymalar genellikle kırma kusuruna bağlıdır ve gözlükle tam olarak düzeltilebilir. Gözlük kullandığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekebilir.

Kapama tedavisi: Hastanın yaşına ve göz tembelliğinin derinliğine göre kapama tedavisi yapılır. Yapışkanlı göz kapatma pedleri ile iyi gören göz gün içerisinde belli sürelerde kapatılır ve az gören göz açık bırakılır. Hastanın az gören gözünü kullanması sağlanır. Kapama tedavisi sonrasında hasta gözlüklerini de kullanmalıdır.

1645819720.png
1241107060.png
bottom of page